Cseresznyevirágok

2009.07.01. 18:13

Kéri Katalin: A cseresznyevirág álma

Hirtelen furcsa zajt hallott, és egy nagy, sötét árnyékot látott a feje fölött. Egy óriási méhecske kerengett zümmögve a levegőben.
- Te ki vagy? - kérdezte a jövevényt.
- Én méhecske vagyok, szeretnék kicsit lakmározni a szirmaid közül.
- Jó - mondta a virág, és széttárta fehér ruháját. - Mondd, méhecske, te sokat láttál már a világból? Mekkora? Vannak még fák a mandulafán túl is? És a felhők mögött? Ott is laknak virágok? És azt tudod-e, hogy hová szalad a szél, és merre tartanak a felhők?...



 

A japán sakura szó magyarul cseresznye virágrást jelent.Ezt a szót egyaránt használhatjuk a cseresznyefára és annak virágára is.
A cseresznye virága nemzeti virág, sok zenei, képzőművészeti és irodalmi mű témája. A japánok a virágnéző ünnepségeket (hanami) országszerte mindenütt megtartják, a cseresznyevirágzás idejétől függően időbeli eltéréssel.Ez egy piknikhez hasonló dolog, amit természetesen a cseresznyefa alatt tartanak a japánok.

A cseresznyevirágokat alig néhány napig lehet megtekinteni, ezért a Japán Meteorológiai Intézet ebben az időszakban előrejelzéseket készít, hogy délről északra haladva melyik zónában hány százalékban virult már ki a cseresznyevirág.A cseresznyefa virágzása március végétől május elejére hullámzik végig Japánon. Ilyenkor több fesztivált is tartanak. Japán legnagyobb cseresznyevirág néző helye a Myogisan Sakura-no-Sato, ahol több mint 15 ezer cseresznyefa található.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://coffeeandsmile.blog.hu/api/trackback/id/tr521220512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása